Thursday, 27 January 2005

The other day I decided to change to using passphrases instead of single passwords on my Windows accounts. Aside from the minor headache of having to remember I made the change at all, it's been a good thing.

That is, until today.

This afternoon I decided re-enable my wireless sync with my Exchange server on my Windows Mobile 2003 smart phone (Audiovox 5600). I had disabled it when I changed the password the other day, with plans to set it back up when I had time. So I went to enter the new passphrase on the mobile device, but no workie... Apparently, while Windows and Outlook and Exchange-HTTPS and pretty much everything else in the Windows world supports passphrases that include spaces, not so on Windows Mobile 2003.

Apparently you simply can't enter spaces in the password box on the smart phone.

So, I have a choice to make: I can either change back to using passwords in order to allow my Windows Mobile device to sync with Exchange (one step forward, two steps back), or I can stay with passphrases and leave my Windows Mobile device crippled (don't even get me started on that one).

Needless to say, I am not very happy with either option...

Anyone have a solution? Am I missing something here? Seems to me when you create a password interface, you'd support what the back end system allows you to use?



Add/Read: Comments [4]
Mobile | Tech
Monday, 31 January 2005 10:51:08 (Pacific Standard Time, UTC-08:00)
What about using a pass phrase, but omitting the spaces between words? You get the same benefit of pass phrases, but can still use systems that don't allow spaces in a password.
Monday, 31 January 2005 11:40:00 (Pacific Standard Time, UTC-08:00)
Joel - that's a reasonsble alternative, but takes away from the natural language benefits of passphrases. It's a tradeoff. My real concern has more to do with a lack of consistency between the platforms. But your point is well-taken... I can easily make it work with if I remove the spaces (which I have essentially done). I just don't *want* to *have* to do that. :)
Saturday, 11 June 2005 03:46:16 (Pacific Standard Time, UTC-08:00)
Any updates on this? I'm having the exact same problem and its driving me crazy!
Derek
Saturday, 11 June 2005 07:33:18 (Pacific Standard Time, UTC-08:00)
Turns out the problem was on the 5600 but I did not have the problem on a couple other win mobile devices... the 5600 was the only smartphone version i tried - the pda phone from siemens took spaces just fine, so it looks like it is either an issue with just that 5600, or it's a problem with the smartphone version. Sorry I don't have more info right now.

greg
Comments are closed.